CHP’li: Karpuzun maliyeti beş lira, tüccar bir liraya alıyor, pazarda 15 liraya satıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde karpuz üreticilerinin meselelerini dinledi. Gürer, “Üretici, maliyeti 5 lira olan karpuzu 1 liraya satarken, tüccarlar karpuzu pazarda 10-15 liraya satıyor. Planlama eksikliği ve takviye yetersizliği nedeniyle hem üretici hem de tüketici mağdur olurken, dar gelirli vatandaşlar karpuza erişemiyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Vilayet Meclis Üyesi Celal Gülercan ile ilçede karpuz üreticilerini ziyaret etti. Gürer, karpuzun turfanda periyodunda kilosunun 100 lirayı bulduğunu, lakin artık tarlada kalan karpuzların alıcı bulamaması nedeniyle yandığını belirtti. Gürer, şunları söyledi:

“Tarlada kilosu 1 lira, markette 10 lira”

“Karpuz turfanda olarak çıktığı devirde dilimle satılıyordu. Kilosu 100 lirayı bulmuştu, vatandaş karpuza erişemiyordu. Artık karpuzda olağan hasat periyodu geldi; bu sefer de karpuz tarlada kaldı. Zira şu anda karpuz, tüccar tarafından 1 lira ile 3 lira ortasında alınıyor fakat gittiği yerde de 10 lira ile 15 lira ortasında satılıyor. Birden fazla vatandaşın karpuz yiyemediği periyotta olan tarlada kalan karpuza ve üreticiye oluyor”

Gürer, karpuz üreticisi Selami Demir’e üretim maliyetini de sordu. Demir, şöyle açıkladı:

“Şimdi bu karpuzun kilogram maliyeti 5 lira. Bizim burada 500 dönüm karpuzumuz var, 300 dönüm domatesimiz var, patatesimiz var ve kavunumuz var. Hasebiyle biz artık karpuzda çok büyük ziyan ettik. Yani biz bunu 5 liraya ürettik, 1 liradan satıyoruz. Onu da tüccar gelip alırsa.. Bizim eski arkadaşlar var, sağ olsunlar, onlar da gelip 1 liradan alıyorlar. Zira piyasada satılmıyor. Tahminen onlar da götürüp 2 liraya, 2,5 liraya satıyorlar. Ancak ne hikmetse vatandaş tekrar bunu 6 liradan 10 liradan, tahminen de büyük kentlerde daha değerliye alıyor.

“Altından kalkamıyoruz”

Ya biz bunu üreteceksek en azından ziyan etmeyelim. Tamam, halk da yesin lakin bir biçimde de bize bir dayanak olunsun. Şu anda ya bizim yalnızca aylık elektrik masrafımız 400 bin lira. 24 saat içindeyiz, toplanmadı ve karpuzlar yanmaya başladı. Karpuzlar toplanmadığı için yanıyor. Biz buradan şu an 9 ton karpuz alıyoruz. Çok düzgün baktık, bunun taban gübresi var, damlaması var, naylonu, üstten beslemesi var. Tıpkı vakitte biz bunu organik yetiştiriyoruz. Organik bitkiler kıymetli eserler alıp atıyoruz. Bunda bir kalıntı yok, yani ihraç da edilebilir lakin edemiyoruz.”

Cumhurbaşkanı’nın ‘Dağı taşı ekin’ dediğini anımsatan üretici Selami Demir, şöyle konuştu:

“Her taraf dolu, karşıda gördüğünüz yerler kavun dikili, karşısı domates ekili. Ektik lakin altından nasıl çıkacağız bilmiyorum, perişan durumdayız. Biz şunu istiyoruz, biz çiftçiyiz, biz ekeriz fakat birilerinin çıkıp bize şunu söylemesi lazım: Ya Selami, sen çiftçisin, üreticilik yapıyorsun, sen buraya 20 dönüm karpuz ekeceksin, öbür ekemezsin. Ekersen ziyan edersin. Birilerinin bizi yönlendirmesi lazım, planlama lazım. Herkes her yere her eseri ekmesin. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Ekin’ dedi. Dağa taşa nereye bulduysak biz de ektik lakin bugün bu durumdayız, yani altından kalkamıyoruz.”

Tarım siyasetlerindeki plansızlıklara dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer ise şunları söyledi:

“Niğde, son yıllarda karpuz üretiminde süratle üretimi yükselen vilayetlerden birisi. Karpuz, kavun tarlada kalıyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Gübre fiyatı artıyor, ilaç fiyatı artıyor, mazot fiyatı artıyor, nakliye artıyor ve bunlarla birlikte personelliği de kattığımız vakit üretilen eserin fiyatı artıyor ancak eser, geçen yılın altındaki fiyatla satılıyor ve böylelikle ulusal servet de çöp oluyor. Temelinde bu, tarımdaki planlamanın eksikliğini gösteriyor.”  (ANKA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir