Et fiyatlarına ‘şap’ zammı

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Kurulu Lideri Prof. Murat Arslan, Türkiye’de daha evvel görülmemiş bir şap hastalığı çeşidinin hayvan varlığını tehdit eder hale geldiğini, acil tedbir alınmaması halinde et ve süt üretiminin azalacağını fiyatlarının daha da artacağını söyledi.

Sözcü’de yer alan habere nazaran; SAT2 ismi verilen ve mevcut aşılara direnç gösteren salgın hastalığın güney hududumuzdan yurda girip zelzele sonrası denetimlerin azalmasıyla ülkenin geniş bir bölümüne yayıldığını bildiren TVHB Merkez Kurulu Lideri Prof. Murat Arslan, etin 70 derecede yarım saat pişirilmesi halinde hastalığın insanlara ziyan veremeyeceğini, lakin salgının yeni bir artırım dalgasına yol açabileceğini tabir etti.

Prof. Arslan, hastalığın önlenememesi halinde Kurban Bayramında et arzında da düşünce yaşanabileceği ikazında bulundu.

Şapın sistemli aşılamayla denetim altında tutulan bir hastalık olduğunu, Türkiye’de birinci kere görülen SAT2 tipine yönelik de 10 milyon aşı üretilerek kullanılmaya başlandığını belirten Arslan, hastalığın Niğde, Ankara, Aydın, Van, Zonguldak, Bolu, Sivas, Kars, Sinop, Burdur, Kırıkkale, Konya, Erzincan, Eskişehir, Ağrı ve Amasya’da belirlendiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir